Historien bag BIRKMOND


Birkmond er en lille virksomhed fra Aarhus, som er ejet og drevet af Manja. Vores rejse startede i 2016 som en webshop, drevet fra en lille lejlighed, men efter utrolig vækst, åbnede vi vores egen butik i det hyggelige Latinerkvarter i Aarhus. I dag er vi meget mere end en butik og webshop. Vi er altid i udvikling og begejstrede for at dele nyheder med jer, uanset om det er et nyt design, en ny butik eller noget helt tredje. I efteråret 2018, startede vores samarbejde med udvalgte museer som betyder, at Birkmond kan opleves flere steder i landet. Læs mere om vores samarbejdspartnere her. Derudover kan vi til tider findes til designmesser rundt omkring i Danmark, hvor vi viser nye designs og møder flere af vores kunder.Iværksætteri med lædertasker i fokus

Da Manja startede Birkmond, var det en iværksætterdrøm. Efter at have arbejdet nogle år i skindbranchen, hvor hun lavede private label for andre læderjakke- og taskebrands, så hun muligheden for at gøre det bedre. Hun ville skabe et taskebrand med bedre kvalitet og priser med fokus på minimering af ressourceforbrug og optimering af processer. Hun ville ikke skabe endnu et fast fashion brand med nye kollektioner hver sæson. I stedet valgte hun at fokusere på at skabe få, holdbare design og arbejde med få lædertyper og farver.


Det begyndte småt. Manja startede med at sy taskerne i en lille lejlighed i weekender og sene aftentimer. Taskerne blev solgt gennem webshop og blev bl.a. købt af kunder i New York, Rom og Tokyo. Efter hårdt benarbejde og mange rejser etablerede hun et samarbejde med en dygtig systue i Indien, hvor tre unikke skindkvaliteter blev udviklet. Manja fortsatte med at sælge taskerne over webshoppen, men havde samtidig et ønske om at komme ud og møde kunderne, så de kunne opleve den lækre læderkvalitet.


Hun satte fokus på det danske marked og begyndte at tage ud på designmesser rundt omkring i landet. Det gav hende mulighed for at interagere direkte med kunderne samt skabe en sanselig oplevelse for dem, hvor de kunne dufte og mærke den gode læderkvalitet. Den gode modtagelse af lædertaskerne gav Manja mod på mere. I november 2017 besluttede hun at åbne en pop-up butik i latinerkvarteret i Aarhus. Pop-up butikken skulle skabe en bæredygtig og sanselig købsoplevelse for kunderne, hvor fokus fortsat var tidløse produkter i kvalitetslæder til en fair pris. Pop-up butikken var en succes og udviklede sig hurtigt til en fast butik i skønne lokaler i Latinerkvarteret. 


Efter åbningen af butikken i Aarhus steg efterspørgslen gevaldigt. Det krævede udvidelse af sortimentet, og der blev bl.a. tilføjet handsker og bælter i høj kvalitet. Da hun i sommeren 2019 fik mulighed for at flytte butikken 100m op af gaden til mere centrale lokaler, så hun samtidig muligheden for at skabe mere plads til ansatte samt den øgede aktivitet på webshoppen. Birkmonds butik i Aarhus ligger altså stadig i Graven i Aarhus’ hyggelige Latinerkvarter - blot 100m længere oppe af gaden.Birkmond har udviklet sig meget på kort tid, men høj kvalitet og en fair pris er stadig omdrejningspunktet for vores koncept.


Drøm om tasker i kvalitetslæder

Manjas arbejde i skindbranchen var startskuddet til Birkmond. Hun erfarede, at tingene kunne gøres bedre, og at der var mangel på en god skindkvalitet til en fornuftig pris. Det gav hende mulighed for at følge sin drøm om selvstændighed og udvikle sit eget brand. Manja har brugt meget tid på at udvikle og udvælge det helt rigtige kvalitetslæder, og det hårde arbejde har båret frugt i form af flere unikke skind som adskiller Birkmonds tasker fra andre. Den lækre skindkvalitet passer perfekt til det stilrene og enkle design som kendetegner Birkmond og vores værdier. Vores læderkvalitet er noget helt særligt som både skal mærkes og oplevelse. 


Tasker med design i centrum

Manja startede Birkmond på egen hånd og påtog sig derfor mange roller - heriblandt rollen som designer. Hun er autodidakt designer, og har opnået stor erfaring indenfor feltet. I lang tid har hun selv designet alle taskerne og har bl.a. samlet inspiration fra kunst og arkitektur samt mennesker i bybilledet. Hun har fokus på udtryk, funktionalitet samt de små detaljer. Hendes ønske har altid været at skabe praktiske og tidløse tasker i et kvalitetsmateriale, som bliver smukkere med årene.


Det er vigtigt for hende, at Birkmonds tasker er lavet til kunderne og ikke udtrykker hendes personlige stil, hvorfor kundernes feedback og efterspørgsel er vigtig for hende. Manja er fortsat nerven i alle vores flotte designs.


Fra webshop til taskebutik

Birkmond startede som en webshop, men den lækre læderkvalitet som kendetegner vores tasker, er noget som skal opleves. Manja ville gerne ud og møde kunderne og give dem muligheden for at mærke kvaliteten. Hun tog derfor ud på diverse designmesser rundt omkring i landet, og efter god respons på den fysiske tilstedeværelse, åbnede hun en pop-up butik i dejlige lokaler i Latinerkvarteret i Aarhus. Hendes ønske har altid været at skabe et fysisk univers med fokus på en spændende købsoplevelse, hvor læderet kan komme til sin ret. Derfor var det glædeligt, at pop-uppen hurtigt blev til en fast butik, hvor kunder kan få den fulde oplevelse af vores produkter. Du er altid velkommen til at besøge vores butik - hvad enten det er for at købe noget specifikt eller blot opleve den gode læderkvalitet og blive inspireret.


Birkmond taskebutik i Aarhus butik lædertasker flot stilrent dansk design bygning facade

Læs mere om vores butik i Aarhus her.


BIRKMOND - navnet bag taskebrandet

Navnet bag Birkmond har en helt særlig historie. Da Manja startede Birkmond, havde hun et ønske om at skabe et taskebrand med en selvstændig identitet. Formålet var at lave tasker for kunderne og ikke udtrykke hendes egen personlige stil. Valget om ikke at bruge sit eget navn var derfor meget bevidst. Ønsket var i stedet et smukt, genkendeligt og internationalt navn.

Navnet er sammensat af to ord - birk og mond. ‘Birk’ henviser både til træsorten, som symboliserer det fokus Birkmond har på natur og miljø, men også et mere personligt aspekt. Birk er også navnet på en bydel i Herning, hvor Manja har gået på universitetet og befandt sig meget, da hun etablerede Birkmond. Byen er derfor betydningsfuld for hende af flere grunde. ‘Mond’ er en del af det engelske ord diamond - et unikt og smukt naturmateriale, og det franske ord monde - verden. Begge har stor betydning for Birkmond som brand, da vores værdier værner om naturlige materialer og et bæredygtigt design, som henvender sig til alle.