En taske bliver til

Vi synes det er vigtigt selv at stå for produktionen af vores tasker, så vi kan sikre et produkt i høj kvalitet og samtidig undgå fordyrende mellemled. Taskerne designes af Manja ud fra en filosofi om et enkelt og holdbart design. Hun inspireres også af kunders idéer og efterspørgsler. Vi har et tæt samarbejde med udvalgte systuer i Indien som er vant til at arbejde med europæiske firmaer og som deler vores værdier omkring bæredygtighed. Den direkte dialog og deres gode håndværk sikrer et godt samarbejde og et lækkert produkt.

Design - En praktisk og tidløs taske

Som første led i processen skitseres et nyt design. Vi designer ikke kollektioner eller nyt til hver sæson, da slow fashion for os er vejen frem. Vi designer derimod få nye og holdbare designs om året. Der er mange overvejelser omkring et nyt design, men mange forespørgsler er et godt grundlag. Manja skitserer og samarbejder med systuens konstruktør om at få lavet et mønster, så taskens form og udtryk er perfekt. Herefter syes en prøve på designet. Prøven bliver evt. tilpasset og herefter kan vi teste tasken in-house. Vi vælger nogle gange at have tasken i butikken, så vi kan høre kundernes mening om den. Er prøven som den skal være, og er designet blevet taget godt imod, godkendes tasken og produktionen sættes igang.


Materialevalg - En holdbar taske med patina

Materialevalg er vigtigt for taskens holdbarhed og endelige udtryk. Vi synes derfor det er essentielt at bruge bl.a. YKK lynlåse og en rigtig god læderkvalitet. Læder er et unikt naturmateriale med en masse gode egenskaber såsom slidstyrke, og at læderet med tiden udvikler et smukt udtryk. Vi bruger så vidt muligt læder som er et biprodukt fra anden industri - læder som ellers ville være tilovers. Vi bruger læder af høj kvalitet, herunder anilinlæder, som er den øverste og bedste del af læderet. Vi har valgt at bibeholde den naturlige struktur i skindet, og ikke overforarbejde læderet med bl.a. plastik coating og falsk prægning. Vi synes læder er fantastisk, når det varierer og med tiden udvikler flot patina. 

Vegetabilsk garvning - Nej tak til kemikalier

Efter design og materialevalg er i mål, starter produktionen af tasken. Det første der sker i produktionen er, at skindet skal garves. Garvningsprocessen er en vigtig del, og vi anvender primært vegetabilsk garvning til vores læder. Det er den mest skånsomme form for garvning, da der kun anvendes naturlige materialer. Vi har valgt at arbejde med få skindtyper og gøre disse rigtig lækre. En anden fordel ved at arbejde med få skindtyper er, at vi kan minimere antallet af processer og vores aftryk på miljøet. Vi minimerer bl.a. antallet af ressourcer og tumblinger.

Syarbejdet - Det gode håndværk

Når læderet er garvet, bliver det gennemgået, så vi er sikre på, at det er lige som det skal være. Hvis ikke læderet kræver mere pleje, er det klar til at blive klippet og syet. Syarbejdet foregår på udvalgte familieejede, BSCI og SA8000 systuer i Indien. Systuerne har forskellige størrelser og kompetencer, men deler vores fokus på bæredygtighed og har et utroligt godt håndværk. Vi er i daglig dialog med systuerne, og det er rart at vores samarbejde kan være med til at udvikle deres kompetencer og levevilkår.

Bæredygtighed er vigtigt på mange punkter, og vi gør, hvad vi kan for bl.a. at minimere spild i produktionen. Vi bruger eks. restskind der er tilovers fra fremstillingen af store tasker til at lave små varer som punge, nøgleringe og andre mindre produkter.

Fra vi starter et nyt design til det er helt færdigt, går der typisk et halvt år. Det er lang tid i forhold til standarden i branchen, men det tager tid at udvikle et tidløst og holdbart design samt garve læderet vegetabilsk. Ventetiden er dog det hele værd, og vi er stolte over det endelige resultat og at kunne arbejde “slow”, forsigtigt og bæredygtigt.

Tasker der kan genbruges

Det sker desværre, at nogle tasker bliver beskadiget under produktionen eller har fejl eller mangler, som gør at de ikke kan sælges til normalpris. Vi gemmer alle tasker, da de som oftest kan bruges alligevel. Vi har f.eks. afholdt lagersalg for at give disse tasker et liv, og andre tasker har vi doneret til velgørende organisationer i Danmark og i udlandet. På den måde sørger vi for, at de ressourcer vi bruger får gavn, og at vi stort set intet spild har.