BÆREDYGTIGHED


VORES BÆREDYGTIGE VÆRDIER

Vi værner om naturlige materialer og at skabe tidløse klassikere i god kvalitet. Læder er et fantastisk materiale til dette, da det har mange gode egenskaber heriblandt en lang holdbarhed. Læder er utroligt slidstærkt og med tiden udvikler det patina, som kun gør det smukkere og mere karismatisk. Kombinationen af en kompromisløs kvalitet og et tidløst udtryk skaber et bæredygtigt design som kan bruges igen og igen. Vi tror nemlig på at skabe få, holdbare designs fremfor at skabe nyt til hver sæson, og på den måde sikres det, at tasken ikke mister sin værdi, men i stedet bliver en investering.

Siden Manja startede Birkmond, har bæredygtighed været en essentiel værdi fra designprocessen til produktet i kundens hænder. Det kommer til udtryk i det enkle design og den udvalgte systue i Indien, som vi har et tæt samarbejde med. Vi er altid selv i direkte dialog med systuen, og deres gode håndværk sikrer et godt samarbejde og et lækkert produkt. Systuen deler vores værdier, og der er fokus på at sikre gode arbejdsforhold. Systuen er familieejet og medlem af BSCI samt SA8000 certificeret, som sikrer at der er gennemsigtige og kontrollerbare krav til bl.a. bedre arbejdsvilkår og bedre trivsel for arbejdstagere. Systuen har sit eget garveri som følger de internationale standarer og regler.

VORES LÆDER

   - ET BIPRODUKT FRA ANDEN INDUSTRI

For at kunne tilbyde et mere bæredygtigt produkt, synes vi det er vigtigt at anvende allerede eksisterende ressourcer og derved minimere spild. Vores lædertasker er derfor primært lavet af et biprodukt fra anden industri. På den måde gør vi brug af skind som ellers ville være til overs og gået til spilde.  

Vi sikrer den gode læderkvalitet ved at arbejde med læderets øverste og bedste del, også kaldet anilinlæder. Læderet er derved ikke overfladebelagt, og vi overforarbejder ikke læderet i form af plastcoating, prægning af falsk struktur el.lign. På den måde bibeholder vi læderets naturlige struktur.  I stedet får vores læder en naturlig behandling med fedt, olie og voks, som blødgører læderet, så det er lækkert at have i hænderne. Det hjælper samtidig med at gøre læderet mere afvisende overfor vand og snavs.

EN MERE SKÅNSOM 

GARVNINGSPROCES

Garvningen er transformationen fra det rå skind til det færdige læder. Det er en omfattende proces, hvor skindet anbringes i en stor tromle, og der tilsættes forskellige materialer. Det kan gøres på forskellige måder, men vi har valgt at arbejde med så meget vegetabilsk garvning som muligt. Det er mere langsommeligt end eks. kromgarvning, men det er den mest skånsomme form og mere hensynsfuldt overfor miljøet.

Ved vegetabilsk garvning bruges kun naturlige materialer som eks. ekstrakt fra planter, bark og rødder som har et højt indhold af garvsyre. Garvsyren hjælper med at blødgøre skindet, som optager op mod 80% af det. Der er altså relativt lidt overskudsstof som til gengæld er 100% bionedbrydeligt, da der kun er brugt naturlige garvestoffer.

Garveriet har in-house installeret industrielt spildevandsrensning som lever op til internationale standarder og regler, og det arbejder efter sociale og moralske retningslinjer, så der er fokus på både miljø og arbejdsforhold.

Det er en længere proces, men vi er stolte af at arbejde ”slow”, forsigtigt og skabe langtidsholdbare tasker.


TIDLØSE TASKER, UDVALGTE SKINDTYPER

- OG MINIMERING AF RESSOURCER

En af vores vigtigste værdier er at skabe enkle, holdbare designs fremfor hele tiden at genopfinde noget nyt. I stedet udvides vores sortiment efter behov, og vores designs er tidløse, så en taske kan bruges i mange år frem. Det er derfor vigtigt for os at bruge materialer i høj kvalitet som sikrer holdbarheden. Hertil er læder et perfekt materiale. 

Skind har helt naturligt nogle småfejl og pletter, hvorfor mange vælger at overforarbejde det med plast coating, da det skjuler disse. Det synes vi er synd, da det ikke tillader skindet at ånde. Det mister derved sine naturlige egenskaber. Derfor har vi valgt ikke at overforarbejde med plast coating, falsk prægning i læderet el.lign. Det gør at hver taske er unik med sine egne karakteristika. I stedet behandler vi læderet med fedt, olie eller voks som beskytter det.

Vi har valgt at arbejde med få, nøje udvalgte skindtyper, som gør os i stand til at fokusere på kvaliteten. Samtidig er det med til at mindske vores ressourceforbrug, antallet af processer og dermed vores aftryk på miljøet. Vi udnytter restskind som er i overskud fra større tasker til at lave mindre produkter såsom punge, nøgleringe mv. Du vil derfor opleve, at mange af vores modeller er i det samme læder, og du kan altså nemt matche din rejsetaske med din toilettaske eller din skuldertaske med din pung.

NYT LIV TIL VORES TASKER

Vores tasker er skabt med den tanke, at de skal være en del af garderoben i mange år. Derfor er alle tasker lavet i et design og en kvalitet, så du i højere grad har lyst til at bruge dem igen og igen. Det kan desværre ske, at nogle tasker bliver beskadiget under produktionen eller har fejl, som gør, at de ikke kan sælges til normalpris. Vi gemmer alle tasker og afholder løbende lagersalg for at give disse tasker et liv mens andre tasker bliver doneret til velgørende organisationer i Danmark og i udlandet. På den måde minimeres spild.

"FORDI DET KAN GØRES BEDRE"
- Manja, indehaver og designer